|
|
nápoje | teplé pokrmy | Studená kuchyně | přílohy
Nápoje
Objev pivních džbánků pocházejících z pozdní doby kamenné potvrzuje domněnku, že záměrně fermentované nápoje existovaly přinejmenším již někdy kolem neolitické periody (cca 10 000 let př. n. l.). Dokonce se objevily takové návrhy, že pivo bylo ještě před znalostí pečení chleba jeden z hlavních (ne-li vůbec nejdůležitějších) produktů tehdejšího hospodářství. Pokud jde o víno, tak to se objevuje mezi egyptskými obrázkovými znaky kolem roku 4 000 př. n. l.
V Čechách došlo ke zdomácnění destilace vína za vlády Karla IV. Ten přispěl v roce 1370 k zakládání nových vinic, neboť zákon z tohoto roku omezoval dovoz cizích vín. V 16. století existovaly v řadě měst již cechy vinopalů, kteří se sdružovaly s lékárníky. K velkému rozvoji vinopalnictví též došlo v 18. století. V této době se objevila nová surovina - brambory, snahy využívat i jiné suroviny např. pohanku, proso, mrkev, borůvky, jeřabiny a pivovarské odpady. |
NAŠE RESTAURACE VÁM NABÍZÍ KROMĚ STANDARDNÍCH A BĚŽNÝCH NEALKOHOLICKÝCH A ALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ SPECIFICKY TYTO VÝBORNÉ ZNAČKY A JEJICH PRODUKTY:
|
Čepované a lahvované pivo Bernard ve všech provedeních
Kávu značky Lavazza - jedinečnou a chuťově vytříbenou kávu která se dodává pouze do kvalitních provozů.
Vše se jinak dočtete v našem jídelním lístku který v náhledu vidíte v protějším sloupci a odtud si jej můžete také otevřít ve svém počítači. |
|
|
TEPLÉ POKRMY
Ve 12. století kultura stolování v Evropě stoupla. Evropané za to vděčili islámu a pak také křižákům, kteří je s arabskými zvyky seznámili. Křesťanský svět převzal z islámského celou řadu pravidel chování u stolu. Teprve tehdy se stalo v lepších kruzích pravidlem, že se přestala krást sousedovi z talíře ta nejlepší sousta, bylo neslušné hltat a mluvit s plnými ústy. Ustoupila i celá řada dalších podobných nešvarů. |
|
|
Přijďte se k nám podívat a ochutnat!
|
KUCHYNI A TÍM I NABÍDKU JÍDEL JSME PŘIPRAVILI V BĚŽNÉM SPEKTRU TJ. OD BEZMASÝCH JÍDEL PŘES JÍDLA MASITÁ AŽ PO NĚKOLIK OBLÍBENÝCH DĚTSKÝCH JÍDEL ČI PÁR NAŠICH SPECIALIT A TYPICKÝCH ČESKÝCH JÍDEL |
|
|
|
|
|
|
|
|
Deník českého poselstva ku králi francozskému
Chválili i mlsní Vlachové a Francouzové s jazýčkem labužnickým kuchyni českou. Pan Albrecht Kostka pozval roku 1464 k obědu radu vévody Mediolanského a některé staršie toho města Avevilla ( Aquileje ).
Podivili se tedy Vlachové labužníci, že Čechové tak pěkně a slušně se mají v krmiech.
Dr. Jiří Simoni 1895
Že pokrmem a nápojem žijeme, každý ví, ale málo komu známo jest, co má jísti a jak se to má díti; vědí-li to lidé, nečiní toho, alespoň ne rádi a dobrovolně.
PTÁKY STŘEPANÉ -
staročeský recept ze začátku
16. století
Ptáky upec. Usmaž jablek, mandlú řezaných, řeckého vína (rozinek), okořeň a střepaj na horké míse. A daj ty ptáky do toho, bude jako by s cibulí pečeně byla.
|
|
|